الإستمارات الإلكترونية

المعاون العلمي لعميد كلية الهندسة بجامعة سامراء ينشر بحثاً في مجلة أمريكية رصينة

تحديث   24/11/2017 12:14 مساءا

نشر (م.د.رياض عزاوي بدر) معاون عميد كلية الهندسة للشؤون العلمية بجامعة سامراء بحثاً بعنوان (تأثير إضافة السيليكون على البنية المجهرية والخواص الترايبولوجية لسبائك الألمنيوم- سيليكون بنسب تركيز (4, 6, 8, 10)% Effect of Si Addition on Microstructure and Tribological Properties of Al0.1Mg-0.35Ni-(4, 6, 8, 10) wt %Si Alloy)، في المجلة الدولية للتقدم التكنولوجي International Journal of Advancements in Technology، وهي مجلة أمريكية علمية رصينة ذات معامل تأثير (Impact Factor).

وتناول البحث السبائك التي تستخدم على نطاق واسع في صناعة السيارات (المحرك والمكابس) بسبب انخفاض الكثافة واستبدال مكونات الحديد الزهر الثقيلة بسبائك الألمنيوم خفيفة الوزن وفعالة من حيث التكلفة بالإضافة إلى شروط الخدمة (الحمل ودرجة الحرارة).

The effect of Si addition on hardness, microstructure, and behavior of wear of Al-0.1Mg-0.35 Ni-(4, 6, 8, and 10) wt %Si alloy has been investigated. The alloy is melted in an electric furnace and Si added to the melt in a metal mold. The microstructure for samples and worn surfaces were analyzed and characterized using X-ray diffraction the residual voltage (XRD), energy dispersive spectroscopy (EDS), scanning of electron microscopy (SEM) and atomic force microscopy (AFM), respectively. The results have showed that the Si morphology remained particle shaped and an intermediate phase Al3Ni was observed. The hardness and tensile strength increased, wear rate decreases and the coefficient of friction CoF remained constant. Further, the impact of Si addition on the behaviour of the Al-0.1Mg0.35Ni-(4, 6, 8, 10) wt %Si is also evaluated in this study. Finally, it is concluded that the Si addition significantly improves of tribological properties of the Al-0.1Mg-0.35Ni-(4, 6, 8, 10) wt %Si alloy.